“De natuur als symboliek, metafoor en als oneindige bron”

– Anneke Oliehoek

Natuurcoaching

Jij kiest intuïtief

Natuurcoaching is coaching waarbij de natuur actief ingezet wordt tijdens de sessie. Daardoor is het niet alleen de coach, maar ook de natuur die jou begeleidt en ondersteunt.

Tijdens de oefeningen werken we met zelfgekozen metaforen en symbolen uit de natuur. Ik noem het ook wel intuïtief coachen. De symbolieken worden door jou intuïtief gekozen.

Je denkt niet na, maar op basis van gevoel wijs je iets aan wat je aanspreekt en daar gaan we mee werken.

Alles wat je hebt uitgekozen, heeft betekenis.

Die betekenis komt naar voren door ondervraging van de coach. Het symbool wat gekozen is, plaatst de situatie waar het over gaat buiten jezelf, het wordt gevisualiseerd, waardoor het veel makkelijker is om ernaar te kijken en over te praten.

 

Door het visueel te maken, volgen de inzichten snel en komt het proces dan ook vrijwel onmiddellijk in een stroomversnelling. De natuur brengt je zo in contact met je gevoel en je innerlijke wijsheid.

Wanneer zet je natuurcoaching in?

Wie ben ik?

Persoonlijke ontwikkeling

 

Wat wil ik echt met mijn leven? Hoe houd ik mezelf in balans? Hoe stel ik beter mijn grenzen?

Wat drijft mij?

Loopbaan ontwikkeling

 

∗ Welke keuze wil ik maken?

∗ Kies ik voor een eigen praktijk of een baan?

∗ Waar ben ik goed in?

∗ Waar ligt mijn passie?

Hoe kan ik?

Natuurlijk leiderschap

 

Hoe kan ik met meer vertrouwen de organisatie aansturen? Hoe combineer ik doelen stellen met het nemen van eigen verantwoordelijkheid?

Help, wat moet ik beslissen?

Sta jij op het punt een belangrijke beslissing nemen en zie je door de bomen het bos niet meer? Soms heb je gewoon even iemand nodig die met je meedenkt. Iemand die niet alle achtergrondverhalen meeweegt, maar alleen maar kijkt naar jouw intenties, behoeften en overwegingen.

Vaak raak je in de war door de hoeveelheid goedbedoelde meningen van anderen, alle scenario’s die door je hoofd spelen met de bijbehorende emoties. Dan is het echt fijn als iemand je helpt om helemaal terug te gaan in jezelf naar je eigen intentie. Wat wil jij nu echt zelf….?

Zonder alle ruis om je heen. En als die uitkomst gevolgen heeft die niet altijd comfortabel zijn, hoe ga je daar dan mee om? Natuur coaching is bij uitstek een coachmethodiek om verborgen informatie uit jezelf te halen. Je zult versteld staan van de resultaten en de inzichten die je krijgt.

“Ik ben zo moe….ik kom nergens aan toe”

Als je ‘s morgens uit bed stapt, kan je eigenlijk al niet wachten om er ’s avonds weer in te stappen. Hoe kom je de dag die ertussen zit nog door? Geen energie ervaren kan door allerlei zaken veroorzaakt worden maar één ding staat vast; Het maakt je leven er niet leuker op! Omdat je ook geen energie hebt om dit aan te pakken, ga je maar door.

Natuurcoaching is ‘twee vliegen in één klap’. Je komt lekker buiten, wandelen is voor alles gezond. Daarnaast zijn er prachtige oefeningen om uit te zoeken waar deze vermoeidheid vandaan komt.

De meerwaarde van coaching in de natuur

Hier vind je rust

De natuur heeft een rustgevende werking. Het wordt stiller in je hoofd, je komt tot rust en komt beter bij je gevoel.

Hier kom je in beweging

Als je wandelt kom je in beweging, alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt hierdoor ook gemakkelijker in beweging.

Coaching is voor mij het proces ondersteunen bij een ander in zijn of haar zoektocht naar antwoorden. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen de antwoorden op zijn of haar vragen ergens diep van binnen verstopt heeft zitten.

De kunst is om daar weer naar te kunnen luisteren.

Misschien is zelfs het voelen al lastig en zijn de antwoorden daardoor lastig te vinden. Coaching is voor mij het begeleiden van die zoektocht. Iets wat onbewust is, bewust maken. Deze zoektocht heeft vaak ondersteuning nodig maar geen advies of mening.

“Wandelen is de haast uit je hoofd krijgen en kijken wat er overblijft”

– Anneke Oliehoek

Stappenplan

Hoe gaan we aan de slag

 

Intake en coachdoel bepalen

De eerste keer dat we afspreken voordat we met een traject starten volgt de intake, waarbij we je gegevens invullen en de vraag waarmee je binnenkomt bespreken. Vervolgens gaan we het coachdoel bepalen. Het goed formuleren van een duidelijk doel is een essentieel onderdeel van het traject en daar nemen we ook de tijd voor. De eerste afspraak duurt ongeveer 2 uur waarvan het eerste uur gratis is. Zo kun je altijd nog beslissen of mijn aanpak goed bij jou past. Dat is een belangrijke voorwaarde om je doel te behalen.

Verkennen, Verdiepen, Voltooien en Verankeren

De sessies variëren van één keer tot maximaal zes keer. Afhankelijk van hoe snel de antwoorden zich openbaren. Ik werk met de 4 V’s. Verkennen, Verdiepen, Voltooien en Verankeren. Aan het eind van het traject zijn de antwoorden gevonden om het coachdoel te bereiken en zijn deze inzichten ook goed verankerd. Je weet dus heel concreet wat voor stappen er gezet moeten worden.

Persoonlijk inzichtenboek

Ik werk met een mooi opschrijfboek en foto’s. Onderweg maken we prachtige foto’s (gewoon met de telefoon) van de symbolen in de natuur waar we mee gewerkt hebben. Deze verwerk je in je boek samen met de inzichten die je gekregen hebt. Hierdoor kun je later teruglezen wat je conclusies waren en ontdek je vaak een rode draad in je leven.

Ieder traject is maatwerk

Het is bij mij altijd maatwerk. Ik kijk wat er nodig is en pas hier het programma op aan. Bovenstaande is een leidraad.

Natuurcoaching in de praktijk

“Ze weet niet hoe ze het moet veranderen”

Het is al diep in de herfst. De bomen zijn kaal en het is regenachtig. Ik loop samen met een jonge vrouw van 18 jaar over een modderig pad het bos in. Diep weggedoken in haar regenjas, ogen op de grond gericht vertelt ze dat ze is vastgelopen. Ze is vastgelopen in haar thuissituatie en ze voelt zich erg ongelukkig. Het is al een tijdje zo en ze weet niet hoe ze het moet veranderen. Ze heeft steeds ruzie thuis, ze begrijpen elkaar gewoon niet meer, ze communiceren langs elkaar heen. Ze voelt zich gevangen.

“Ik verlang er zó naar om weer te gaan voelen, om weer vrijheid te voelen. Om even helemaal niet te denken en te piekeren. Om me goed te voelen en op basis daarvan keuzes te maken. Ik heb het idee dat ik er alles aan doe, gezonde voeding, goed slapen maar het helpt niet”. Ze klinkt mat, alsof ze de hoop verloren heeft dat het opgelost kan worden. Ze heeft haar capuchon afgedaan en haar haar sliert langs haar hoofd. Haar ogen staan verdrietig en kijken naar mij alsof ik de antwoorden heb. “Wat weerhoud je ervan om te gaan voelen?” vraag ik. Ze reageert heftig. “De druk van buitenaf, alles wat moet! School, thuis, alles!”

We zijn inmiddels bij een open stuk in het bos aangekomen. Een grasveld omringd met hoge bomen en in de hoek van het veld een barbecue put. We gaan samen op een grote boomstam zitten en ik doe met haar een meditatie zodat ze haar gedachte stil kan zetten en even helemaal in dit moment kan zijn. De wind speelt zachtjes met onze haren, de vogels fluiten en langzaam hoor ik haar ademhaling rustiger worden. Na een tijdje vraag ik haar een stilleven te maken van hoe haar leven er nu uitziet, op dit moment. Ze gaat direct aan de slag met een boomstronk en stokken. Ik bekijk het van een afstandje en laat haar rustig haar gang gaan.

Niet veel later komt ze me halen. Een blos op haar wangen en haar ogen staan nieuwsgierig. “Wat heb je hier gemaakt?” vraag ik. Mijn ogen richten zich op een boomstronk die in de bbq put staat. “Dat ben ik, daar in die put, ik zit op de bodem”. “En dat?” Ik wijs naar de vier grote takken die als een soort tentstokken boven de put staan, bovenin met elkaar verbonden. “De 4 takken zijn mijn school, thuis, alles wat moet, en mijzelf”. “En dat”, ze wijst naar een klein twijgje wat langs de boomstronk naar beneden loopt, daarmee probeer ik mijn hart te bereiken, onder de boomstronk”. “Wat blokkeert dan precies deze verbinding?” vraag ik. “Dat is die grote boomstronk, dat is mijn hoofd”. Zegt ze. Die zit in de weg. “Wanneer zou je je vrij voelen?” Ze draait zich gelijk om, met haar rug naar de barbecue put. Ze kijkt nu naar het open veld, haar ogen gaan glimmen. “Ik zou willen reizen, paardrijden, uit met vriendinnen, winkelen”. “Wat zou er dan moeten veranderen aan je stilleven?” Ze draait zich weer resoluut om en haalt de 4 takken weg, ze legt ze weer over de put en zet nu de boomstam er bovenop. Ze haalt zichtbaar opgelucht adem, alsof er een enorme last van haar schouders valt. “Zo, ik ga eerst de tak die thuis vertegenwoordigt aanpakken”. We spreken af wat ze daarvoor kan doen en wat ze nodig heeft om iets te gaan veranderen.

Zoals altijd ben ik onder de indruk en verrast van de snelheid en eenvoud wanneer we bij natuurcoaching met symbolieken werken. Het onderbewuste wordt bewust. Het inzicht verschijnt voor je ogen.

Contact

Anneke Oliehoek

info@annekeoliehoek.nl

06 - 51 35 15 89

Belangrijk

KvK 786 589 18
BTW NL003360669B10

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring